VÄLJ RÄTT RACKET

Inför ditt val av racket finns det några saker du bör tänka på.

När man ska köpa nytt racket så är det lätt att titta på vad som är snyggast, en färg jag gillar eller ett racket som min favoritspelare spelar med. Men det finns en stor risk med att låta dessa parametrar avgöra ditt val. Du kan då välja ett racket som inte alls passar dig och som snarare kommer att försämra ditt spel än att ta dig till nästa nivå.

Vi på Time2PlayPadel.com vill med denna guide försöka hjälpa dig i ditt beslut.

Storlek

Junior. Spelare från sju år upp till ungefär tolv års ålder bör välja en juniorracket. De är lättare, tunnare och något mindre än ett seniorracket och gör det enklare att hantera.

Senior. Från tretton års ålder kan du välja en seniorracket.

Rackethuvudets form

Rund form – lämpligt för nybörjare och motionärer samt spelare som prioriterar kontroll i spelet

En racket med rund form på huvudet är som regel lättast att spela med, oavsett vilken nivå du är på. På en rund racket är sweetspot störst. Den sitter över större delen av rackethuvudet och är den yta som är optimal att träffa bollen på.

Med så stor sweetspot som möjligt kan du ta bort flera av dina halvträffar, vilket medför att det är ”förlåtande” för bollträffar som inte hamnar precis i mitten på rackethuvudet. Ett runt racket är valet för spelare som prioriterar kontroll och passar absolut bäst för nybörjare och motionärer.

Diamantform – för avancerade spelare som vill ha extra kraft i slagen

På ett diamantformat rackethuvud sitter den optimala träffytan högre upp jämfört med ett rundformat racket. ”Sweet spot” på ett diamantformat huvud är mindre, vilket gör det mer svårspelat. Diamantformade racketar passar bäst för avancerade spelare som vill utnyttja den extra kraften vid exempelvis smashslag. Men är samtidigt svårspelat då en träff utanför sweetspot genererar ett sämre slag med sämre kontroll på var din boll kommer att hamna.

Droppform eller hybrid – ger både fart och kontroll som passar medelgoda och avancerade spelare

Droppformat rackethuvud (ibland även kallad hybridracket) är en blandning av egenskaperna hos en rund respektive diamantformad racket. Det är mer svårspelat än en racket med rund huvudform, då den optimala träffytan är mindre och sitter högre upp på rackethuvudet (dock inte lika högt upp som på ett diamantformat). I gengäld ger en droppformad racket mer kraft i slaget än en rund. En droppformad racket är lämpligt för medelgoda och avancerade spelare och ger kraft såväl som kontroll.

Balans

En rackets balans bestäms utifrån var balanspunkten sitter. Balansen kan vara hög och är då placerad närmare toppen på rackethuvudet (diamantformade racketar), neutral (droppformade racketar) eller låg (rundformade racketar). Ju längre ner mot greppet som balanspunkten är placerad, desto lättare upplevs racketen. Topptunga racketar har en större ”swing weight”, vilket gör att de känns tyngre att spela med, men genererar å andra sidan mer kraft i slagen. En rundformad racket har vanligtvis balansen längre ned och upplevs lättare, vilket exempelvis kan vara en fördel vid snabbt volleyspel. En lätt racket gör det också enklare att genomföra ett tekniskt bra slag med högre hastighet, vilket i sin tur genererar större kraft och kan passa bra för yngre spelare och den som inte är så stark. Precis som med vikten går det även att justera balanspunkten för en racket genom extra lindor, skyddstejp etc. En del racketmodeller erbjuder även inbyggda system med utbytbara tyngder för anpassning av vikt och balanspunkt. 

Vikt, material och grepp

Vikt

Intervallet för en seniorracket sträcker sig från ca 340 gram till 395 gram. Vilken vikt som passar bäst är väldigt individuellt, men undvik att välja en onödigt tung racket. Spel med för tung racket eller en där tyngdpunkten ligger högt upp på huvudet kan leda till problem med handleder och tennisarmbåge, om du inte är tillräckligt stark eller tekniskt färdig. Många spelare vill dessutom ha ett tjockare grepp och lägger på en överlinda, overgrip, vilket i sin tur ökar på vikten. Även skyddstejp på ramen gör att vikten ökar. Utgångspunkten är att du hellre ska välja en lätt racket än en för tung. En lätt racket väger maximalt 355 gram och lämpar sig för yngre spelare och damer. Nybörjare eller motionärer kan också med fördel välja en lätt racket för att sedan byta till en tyngre racket med större kraft när spelstyrkan har utvecklats. Juniorracketar väger ca 300-345 gram.

Material

Det sker en ständig utveckling av nya material och konstruktioner av padelracketar. I grund och botten går det att dela in en racket i tre olika huvuddelar; ramen, kärnan och ytskiktet. Val av material och konstruktion har stor påverkan på egenskaperna. Bärande för en rackets konstruktion är ramen och den består oftast av kolfiber, vilket i sig är ett lätt, styvt och starkt material. Ramen ger stabilitet till racketen och skyddar även kärnan som sitter innanför ramen i rackethuvudet. I kärnan är materialet antingen av EVA eller foam. EVA är hårdare och har längre hållbarhet då det behåller sin spänstighet bättre över tid medan foam är mjukare. EVA ger större kraft i slagen än foam. 

Ytan på rackethuvudet som kommer i kontakt med bollen kallas för ytskiktet. Egenskaperna hos ytskiktet kan variera stort beroende på vilket material som används. Ett mjukt ytskikt genererar mer fart, men mindre kontroll i slaget. Ett hårt ytskikt ger bättre kontroll, men inte lika mycket fart.

Glasfiber används ofta i ytskiktet på billigare modeller, medan kolfiber eller en blandning av kolfiber och glasfiber är vanligt i de dyrare modellerna. Ett ytskikt av kolfiber är styvare och hållbarare än vad glasfiber är. Ju finare kolfiber desto mer hjälp ger materialet att slunga tillbaka bollen (trampolineffekt). Fördelen med glasfiber kan vara att det upplevs ge mer känsla i spelet, det ger en skön bollträff.

Finishen, det allra yttersta lagret på racketen, är vanligtvis blank eller matt. Vissa racketar har ett mönster eller struktur i ytan för att öka friktionen mot bollen och ge mer skruv vid skurna slag och det finns även racketar med väldigt sträv yta, vilket kan liknas vid ett sandpapper. 

En vanlig missuppfattning är att ett hårt ytskikt skulle ge ett styvare eller mer svårspelat racket, men de egenskaperna bestäms till störst del av materialet i ramen samt racketens vikt och balanspunkt.

Materialet i padelracketar benämns ofta som ”karbon”, vilket är detsamma som kolfiber.

Greppet

I originalutförande har de flesta racketmodeller samma storlek (omkrets) på greppet. Då händernas storlek är väldigt individuellt, bör du se till att anpassa greppets storlek så att det inte är för tunt, vilket i så fall kan medföra att du håller för hårt i racketen. Att hålla för hårt i racketen kan inverka negativt på tekniken och även ge upphov till handledsskador och tennisarmbåge. Greppets storlek justeras lämpligen genom att lägga på en eller fler överlindor, overgrip, som finns i många olika tjocklekar. Ett tjockare grepp absorberar också vibrationerna som uppstår vid bollträffen bättre. Generellt är det viktigt att greppet ger ett bra fäste för att förhindra att det glider runt i handen. Ett dåligt fäste kan medföra att du håller onödigt hårt i greppet för att kompensera, vilket i sin tur kan ge upphov till överbelastningsskador.